Affiliate marketing en SEO hoe moeilijk is dat?

Als je website gebruik maakt, of gaat maken, van affiliate marketing dan wil je natuurlijk dat je artikelen ook rendement opleveren en dat de SEO klopt.

Maar hoe maak je een blog of website rendabel en wat is SEO?

Laat ik je in elk geval uit de droom helpen dat snel rijk worden met een nieuw blog of een nieuwe website gebaseerd op affiliate marketing een utopie is. Als je een winkel in een straat opent zul je ook hard moeten werken om je winkel bekend te maken bij je doelgroep en het grote publiek.

Wat je moet weten over SEO: Search Engine Optimization

Je moet dus iets te bieden hebben dat anderen niet hebben of waar jij in elk geval beter in bent. Maar hoe pak je het dan aan? En is Search Engine Optimization (SEO) moeilijk?

Ik ben een enorm voorstander van goed geschreven verhalen.

Content dus waar je als lezer iets mee kunt en waar je wat van opsteekt, ideëen van krijgt en een prikkel om er iets mee te doen. Als je dat weet te realiseren dan ben je al een stuk verder maar… nog veel stappen verwijderd van succes.

Maar affiliate marketing en SEO is niet moeilijk als je maar beschikt over de juiste bronnen.

Via eRCeeMedia zal ik de komende tijd artikelen publiceren over Affiliate- en Contentmarketing. Artikelen waarmee ik bloggers en webmasters opweg probeer te helpen in de rollercoaster van Internet Marketing.

Één tip: als je er tegen op ziet om een berg te beklimmen en te zweten dan is bloggen of met succes een website ontwikkelen niet aan jou besteed!

Wil jij de hoogste berg bedwingen op weg naar succes? Dan lees je vooral verder 🙂

Affiliate Marketing en Seo

De basis van een goed artikel in een blog: Leesbaar en (tussen)titels

Iedereen wil op de eerste pagina van Google, Bing, Yahoo of andere populaire zoekmachines.

Maar…. de concurrentie is groot en de kans dat het je lukt is klein. SEO-specialisten die je een plek bij de eerste 10 posities beloven of zelfs een nummer 1 ranking moet je met een korreltje zout nemen. Niemand kan een toppositie garanderen. Het is afhankelijk van meer dan 200 factoren.

Als ik het hierna over Google heb kun je ook lezen “zoekmachines”, maar Google is nog steeds toonaangevend en bepaalt de markt. De meeste websites en blogs ontvangen voor 80 tot 90% hun verkeer uit Google.

Veel van de zogenaamde kennis van SEO specialisten is ook voor 80 a 90% gebaseerd op de kenmerken die bekend zijn en die door Google gebruikt worden om webpagina’s te analyseren en te bepalen hoe hoog deze in de ranking zullen komen.

Er zijn inmiddels al ruim 200 punten die de ranking van een pagina bepalen. De meeste zijn onbekend en worden geheim gehouden. Een aantal kenmerken en technieken zijn wel bekend.

Sterker nog: Google maakt er geen geheim van wat je moet doen om goede artikelen te schrijven die kans maken om goed te scoren in de rankings. Ik adviseer je om de Google Beginnershandleiding voor zoekmachine optimalisatie (SEO) te downloaden. Ook als je denkt al ervaren te zijn is dit een eye-opener en het vormt het een goede basis.

Waarom geeft Google zoveel informatie aan webmasters?

Heel simpel… Google is een commercieel bedrijf dat veel advertenties verkoopt rond de zoekresultaten maar ook met advertenties op andere websites. Door met de Google webmaster richtlijnen je website te optimaliseren dien je dus niet alleen jezelf maar ook Google.

Je website wordt beter, Google kan de site beter indexeren en een hogere positie geven waardoor je meer bezoekers zult ontvangen.  Google gaat meer verdienen en op termijn jij ook 🙂

Op termijn? Ja! Een goed blog of een goede website bouwen vergt tijd. Je zult dus geduld moeten hebben en een buffer voor je daadwerkelijk gaat verdienen. Mij is het gelukt maar ik heb er wel vele jaren keihard voor moeten werken voor ik een succesvol internetondernemer was.

SEO wordt vaak met veel geheimzinnigheid door allerlei zogenaamde “experts” omgeven.

Ik denk er anders over en wijs je graag op de basis van SEO en dat is onder meer Google want goede zoekmachineoptimalisatie is niet moeilijk. Je moet er wel wat tijd in steken!

Gebruik geen toeters en bellen!

Ik ben zelf al vele jaren een enorme tegenstander van flash op websites.

Niet omdat ik het niet mooi vind, je kunt er prachtige dingen mee laten zien, maar flash-inhoud is niet te indexeren voor zoekrobots. Gebruik dus nooit flash op de openingspagina van je website of op belangrijke landingspagina’s. Hoe flitsend het er ook uit kan zien!

Overigens ondersteund Google sinds kort flash al niet meer in advertenties. Apple heeft Flash nooit ondersteund omdat wijlen Steve Jobs er niet in geloofde. Flash is ouderwets en alles in Flash kan ook met HTML5 de moderne vorm van HTML

Ook zie ik nog vaak een mooie grote foto op de homepage waar tekst in het plaatje staat. Fraai! Maar niet te indexeren en dus niet goed in het kader van zoekmachineoptimalisatie. Haal de tekst uit het plaatje en zet deze als gewone tekst op je homepage.

Ditzelfde geldt ook voor een logo. Natuurlijk is een herkenbaar logo prima. Maar zorg ook dat de naam van je bedrijf, blog of website duidelijk in een H1 titel in de kop van je homepage staat. (Zie hierna bij Kopteksten)

Kopteksten met H1, H2, H3, H4, H5 etc

De tekst op een webpagina moet makkelijk en snel leesbaar zijn om snel scannen van de tekst mogelijk te maken.

Gebruik alineaʼs en kopteksten. Boven in elke pagina moet een begintitel staan met daarin het sleutelwoord van die pagina in een zogenaamd H1 tag zoals bijvoorbeeld deze pagina:

<H1>Affiliate marketing en SEO hoe moeilijk is dat?</H1) <H2>Wat je moet weten over SEO: Search Engine Optimization <H2>. Ik gebruik in deze titels het keyword (sleutelwoord) SEO op een natuurlijk manier in de titels.

Gebruik de H1 en H2 tag maar 1 keer per pagina. De h3 en h4 tags kunnen gebruikt worden voor de tussenkopjes om de tekst leesbaar te houden.  Zelf gebruik ik de kleinere tags h5 enh6 nooit. In plaats daarvan gebruik ik een bold lettertype.

Schrijf de rest van de tekst in heldere en vooral makkelijk leesbare zinnen en gebruik “witruimte”. Hier mee bedoel dat je regelmatig stukken tekst afbreekt in alinea’s gevolgd door een blanco regel.  Te vaak zie ik nog enorme lappen tekst als een boek geschreven. Dat werkt echt niet op internet!

Tenslotte

Ik heb je nu een paar simpele richtlijnen gegeven over SEO en het schrijven van een goede tekst gegeven.

Als je deze toepast dan zal je website na enige tijd echt (nog) beter gaan presteren. Heb je geen verstand van html en het maken van webpaginaʼs ga dan niet zonder plan van alles aanpassen maar overleg eerst met je webmaster of met iemand die er verstand van heeft.

Als laatste tip adviseer ik je om de tekst op je website vooral duidelijk te houden en schrijf waar jij goed in bent maar verplaats je vooral in de lezer!

Schrijf in korte krachtige zinnen en vooral in alineaʼs. Met een goed gebruik van tussenkopjes krijg je dan een prettig lezende website die ook door zoekrobots goed kan worden gescand. Het resultaat zal zijn dat op termijn je website goed of nog beter gaat ranken. Zorg dat de tekst uniek is en past bij het gekozen onderwerp. Het kan geen kwaad om een paar belangrijke woorden vet te maken!

Heb je geen tijd om het zelf te doen? Schakel dan een expert in. Stap nooit naar iemand die het als hobby en zich als SEO expert opwerpt. SEO is inmiddels een wetenschap geworden en houdt niet op bij de kennis die je nu hebt verworven en een fout gebruik kan meer schade toebrengen dan succes!

Als je geld wil gaan verdienen met je website is alleen een professionele aanpak succesvol.

In een volgend artikel ga ik in op de integratie van Affiliate Marketing op je eigen blog of website.

ruud-couwenhoven

Nog wat handige links en tips: